Home » Cultură » June Carter Cash, salvatoarea lui Johnny Cash

June Carter Cash, salvatoarea lui Johnny Cash

June Carter Cash, salvatoarea lui Johnny Cash
Credit foto: Mary Evans/AF Archive/Profimedia
Publicat: 13.10.2024

June Carter Cash a fost cântăreață și compozitoare country americană, câștigătoare a cinci premii Grammy, membră a familiei Carter (verișoară îndepărtată a lui Jimmy Carter, cel de-al 39-lea președinte american) și cea de-a doua soție a cântărețului Johnny Cash – amândoi fiind doi dintre cei mai mari muzicieni country din anii ’60 și ’70.

Născută Valerie June Carter la 23 iunie 1929, în Maces Springs, Virginia, June a fost fiica lui Ezra Carter și a lui Maybelle Carter, ambii membri ai renumitei familii Carter. Crescând într-o familie cu rădăcini adânci în muzică și performanță, talentul natural al lui June pentru cântat și actorie a devenit evident de când era mică. Părinții au fost cei care i-au cultivat pasiunea pentru muzică, oferindu-i o bază timpurie care, în cele din urmă, o va conduce la o carieră de succes ca muzician și actriță.

Colaborarea cu Johnny Cash a avut loc după ce s-au întâlnit pentru prima dată în 1956 la Grand Ole Opry din Nashville, în acea vreme amândoi fiind căsătoriți cu alte persoane. S-a scris că după ce au divorțat și au început o relație, June i-ar fi refuzat lui Johnny peste 30 de cereri în căsătorie, până ca, în final, să accepte propunerea lui în 1968.

În 1970 s-a născut fiul lor, John Carter Cash. (June avea deja doi copii, Carlene și Rosie, din cele două căsnicii anterioare, iar Johnny avea patru copii, Rosanne, Tara, Kathy și Cindy, cu fosta sa soție, Vivian Liberto).

June Carter Cash și Johnny Cash au fost căsătoriți timp de 35 de ani, până la moartea ei, la 15 mai 2003. Una dintre ulimele apariții publice ale ei a fost cea din videoclipul lui Johnny Cash, Hurt, din 2002.

În ianuarie 2024, Paramount+ a lansat documentarul „June” despre viața cântăreței, inclusiv relația ei cu Johnny, care era aparent destul de romantică.

June Carter Cash și-a început cariera profesională ca membră a grupului Carter Sisters, alături de surorile sale mai mari Helen și Anita. Trioul a cântat în deschiderea celebrului grup al mamei lor, Carter Family. La începutul anilor 1940, June a început, de asemenea, să cânte alături de mama sa sub numele de „Mother Maybelle and the Carter Sisters”, aparițiile la emisiuni radiofonice precum Grand Ole Opry, contribuind la stabilirea numelor lor pe scena muzicii country.

Ca artistă solo, June și-a lansat single-ul de debut „Jukebox Blues” în 1952. De-a lungul carierei, a continuat să lanseze hituri precum „Road to Nowhere”, „Sweet Sweet Spirit” și „No Swett Named Love”, consolidându-și statutul de forță formidabilă în muzica country. În plus, și-a demonstrat versatilitatea jucând în filme precum „The Apostle” (1997) și „Coal Miner’s Daughter” (1980)

Deși a participat la mai multe înregistrări și a împărțit afișul cu Cash pe mai multe albume, June Carter Cash a înregistrat doar trei albume solo în timpul vieții sale: primul, Appalachian Pride, lansat în 1975, Press On (1999) și Wildwood Flower, lansat postum în 2003 și produs de fiul ei, John Cash.

Poveste de dragoste cu Johnny Cash

Unul dintre cele mai definitorii aspecte ale vieții lui June Carter Cash rămâne povestea ei de dragoste cu Johnny Cash. Cei doi muzicieni s-au întâlnit pentru prima dată în 1956, când Cash a cântat la Grand Ole Opry, perioadă în care Carter era căsătorită cu Carl Smith, cel care, de altfel, i-a făcut cunoștință tânărului artist rebel cu soția sa în culise.

Relația lor a fost marcată de numeroase provocări, inclusiv de luptele lui Johnny cu dependența și infidelitatea, dar cu toate acestea, ea a fost cea care i-a rămas alături necondiționat oferindu-i sprijinul în cele mai grele momente ale sale.

June Cash Carter a fost inclusă postum în Country Music Hall of Fame (2003) și a primit un premiu Grammy Lifetime Achievement Award (2006) în onoarea carierei sale remarcabile.

Într-o scrisoare din 1994, potrivit revistei Rolling Stone, Johnny Cash i-a scris un mesaj memorabil cu ocazia zilei ei de naștere – „Încă mă fascinezi și mă inspiri. Mă influențezi în bine. Ești obiectul dorinței mele, motivul numărul 1 pe Pământ al existenței mele. Am îmbătrânit și ne-am obișnuit unul cu celălalt. Uneori ne enervăm unul pe celălalt, însă doar un pic …Dar, în cele din urmă, îmi dau seama cât de norocos sunt să îmi împart viața cu cea mai grozavă femeie pe care am întâlnit-o vreodată”.

June Carter Cash a avut o carieră solo de succes, lansând mai multe albume și înregistrând hituri precum „Jackson” și „Ring of Fire”, în plus, colaborând cu Johnny Cash în numeroase duete.

Deși a fost un sprijin moral pentru Johnny Cash în momentele lui decadente. June însăși s-a confruntat cu probleme legate de dependența de droguri, o bună parte a vieții ei.

June Cash și Johnny Cash au murit în același an, la diferență de câteva luni unul față de celălalt.

„Dragostea părinților mei unul pentru celălalt a durat toată viața lor. Nu au renunțat unul la celălalt. S-au acceptat reciproc într-un mod total necondiționat”, spunea fiul lor John Carter Cash, producător muzical.

Povestea de dragoste dintre June și Johnny a dus la realizarea filmului biografic „Walk the Line” din 2005, premiat cu Oscar, în care personajele lor sunt jucate de actorii Joaquin Phoenix și Reese Witherspoon. John, fiul cuplului, a fost producător executiv al peliculei.

„Walk the Line (…) spune o poveste de dragoste. Și dacă ar fi să judec filmul doar în funcție de asta, atunci pot spune că expune frumos povestea de dragoste a părinților mei pentru care sunt veșnic recunoscător. Dacă nu ar fi existat, așa cum a fost ea, nu aș fi fost aici”. (John Cash)

„Mama și tatăl meu au fost de fapt cei care au pus pe roate filmul Walk the Line, amândoi fiind de acord cu Joaquin, înainte de a muri. Iar tatăl meu a aprobat-o Reese, după ce a murit mama. (…) Părinții mei au fost oameni normali, buni și iubitori, dar o mare parte a lumii i-a privit ca pe niște superstaruri și i-a pus pe un piedestal, ceea ce eu apreciez. Dar există atât de multă simplitate și modestie pe care nu le-au pierdut niciodată. Bineînțeles, nu poți fi un artist și să nu ai un ego”, a spus John care a recunoscut și faptul că problemele cu drogurile din propria familie s-au regăsit inclusiv la el, într-o perioadă, dar povestea aceasta este de domeniul trecutului.

„S-au iubit cu adevărat, dar s-au chinuit și au fost câteva momente în care căsnicia lor aproape a eșuat, în mare parte din cauza volatilității și caracterului tatălui meu și a dependențelor lui. Dar Asta face parte din poveste”.

June, așa cum a fost descrisă de fiul ei, era victima propriilor ei lupte, vicii și slăbiciuni. Fusese o cheltuitoare compulsivă, avea casa supraîncărcată cu diverse obiecte, de la mobilă, veselă, lenjerie de pat și argintărie, toate astea pentru a suplini neajunsurile financiare ale familiei în anii ’80, când au fost nevoiți să vândă multe dintre bunurile lor mai valoroase. În plus, au fost frustrările legate de infidelitățile soțului ei.

„Dar tocmai prin aceste lupte dragostea lor a devenit mai puternică, așa că, la sfârșitul vieții lor, chiar dacă nu au fost fericiți până la adânci bătrâneți, au fost totuși fericiți, atât cât au trăit. De fapt, erau mai fericiți împreună decât au fost vreodată. Învățaseră să se ierte unul pe celălalt și învățaseră să se accepte”.

În aprilie 2003, Carter i-a fost descoperită o valvă cardiacă cu probleme, iar medicii i-au spus că singura soluție era o operație de înlocuire a valvei. A fost operată pe 7 mai, dar în urma unor complicații neașteptate, starea ei de sănătate s-a deteriorate rapid, urmând ca pe 15 mai 2003, la vârsta de 73 de ani, să se stingă din viață. La mai puțin de patru luni după, pe 12 septembrie, la vârsta de 71 de ani, a urmat-o și iubitul ei soț, cântărețul Johnny Cash.

Surse:

https://people.com/who-was-june-carter-cash-johnny-cash-wife-8426775

https://www.reuters.com/article/idUSN30460785/

https://www.news.com.au/entertainment/music/john-carter-cash-on-his-famous-parents-drug-abuse-and-marital-woes/news-story/

https://www.last.fm/music/June+Carter+Cash/+albums

Vă mai recomandăm să citiți și:

William Herschel, singurul compozitor astronom. Descoperitorul planetei Uranus

Aldo Valleroni, unul dintre cei mai prolifici compozitori și scriitori italieni

Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?

Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, nici nedreaptă”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetările sugerează că cea mai veche crustă continentală a Pământului se dezintegrează
Cercetările sugerează că cea mai veche crustă continentală a Pământului se dezintegrează
TESS, vânătorul de exoplanete al NASA, a detectat un sistem stelar record
TESS, vânătorul de exoplanete al NASA, a detectat un sistem stelar record
NASA trimite o navă pentru a căuta extratereștri în apropierea planetei Jupiter
NASA trimite o navă pentru a căuta extratereștri în apropierea planetei Jupiter
Noi detalii despre o planetă „cu aburi” din constelația Peștii, descoperite cu Telescopul Webb
Noi detalii despre o planetă „cu aburi” din constelația Peștii, descoperite cu Telescopul Webb
Plantele sunt capabile să producă o moleculă anti-stres. Dar cum reușesc asta?
Plantele sunt capabile să producă o moleculă anti-stres. Dar cum reușesc asta?
O movilă funerară, veche de 2.800 de ani din Siberia, amintește în mod straniu de mormintele sciților
O movilă funerară, veche de 2.800 de ani din Siberia, amintește în mod straniu de mormintele sciților
„Natura este gratuită și este cel mai bun medicament”: Să fie o plimbare rețeta perfectă pentru îmbunătățirea sănătății mintale?
„Natura este gratuită și este cel mai bun medicament”: Să fie o plimbare rețeta perfectă pentru îmbunătățirea ...
Carnea cultivată în laborator, tot mai aproape de consumatori
Carnea cultivată în laborator, tot mai aproape de consumatori
Armata Română, lovită de epidemia de holeră în campania din Bulgaria: „Mureau oamenii ca muștele”
Armata Română, lovită de epidemia de holeră în campania din Bulgaria: „Mureau oamenii ca muștele”
Cât de departe este, de fapt, Luna de Pământ?
Cât de departe este, de fapt, Luna de Pământ?
MAE emite o atenționare de călătorie în urma protestelor din Martinica
MAE emite o atenționare de călătorie în urma protestelor din Martinica
Mii de persoane, concediate de Boeing în urma scandalurilor
Mii de persoane, concediate de Boeing în urma scandalurilor
1,7 milioane de maşini Honda, rechemate în service. Ce au pățit unii șoferi?
1,7 milioane de maşini Honda, rechemate în service. Ce au pățit unii șoferi?
„Tăchiţă gură de aur”, unul dintre marii oratori ai României pe care Ion C. Brătianu nu-l putea suferi
„Tăchiţă gură de aur”, unul dintre marii oratori ai României pe care Ion C. Brătianu nu-l putea suferi
Cum a reușit Cipru să aducă apă caldă gratuită pentru oameni
Cum a reușit Cipru să aducă apă caldă gratuită pentru oameni
Cum fac față caniculei deținuții din închisori?
Cum fac față caniculei deținuții din închisori?
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate
Oamenii de știință au creat Tinder pentru speciile de scoici amenințate
Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%
Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%